Pretraga
Close this search box.

(FOTO) DANI EVROPSKE BAŠTINE Milivoje Miša Rupić „TVRĐAVE, KULE I GRADOVI“ Dokumentaristička izložba u Galeriji ’73 na Čukarici

Učetvrtak, 19. septembra 2024. g, sa početkom u 19:00 časova u Galeriji 73 na Banovom brdu, biće otvorena dokumentaristička izložba „Tvrđave,kule i gradovi“ autora Milivoja Miše Rupića.

Ova kulturna ustanova već dvadesetu godinu za redom organizuje Festival kulture koji se pod pokroviteljstvom Saveta Evrope organizuje u čitavoj Evropi pa i kod nas. Tema ovogodišnje manifestacije je „Rute, veze i mreže“.

Aktuelna izložba koja će biti priređena u Galeriji 73 ujedno predstavlja osvrt na rezultat Uredbe upućene Sovjetu pre 180 godina, tačnije 22. februara 1844. godine, od strane kneza Aleksandra Krađorđevića, a na predlog tadašnjeg načelnika Ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića o zabrani rušenja starih gradova, zamkova i ruševina.

Bio je to prvi pravni akt koji je donet u Srbiji o zaštiti spomenika kulture i jedan od prvih takve vrste u Evropu u 19. veku. Izložba prikazuje samo jedan deo tvrđava, kula i gradova i kao sačuvano graditeljstvo davnih vremena i fortifikaciona arhitektura danas predstavlja dragocenu kulturno-istorijsku vrednost Srbije.

Izložba će trajati od 19. septembra do 2. oktobra 2024.

Tagovi:

Pročitajte još: