Pretraga
Close this search box.

Evo najboljih mesta na Čukarici za gledanje METEORSKOG PLJUSKA „PERSEIDA“: Evo kada možete videti ovaj nebeski spektakl

Fenomen kiše meteora „Perseida“ biće vidljiv ove subote i u Beogradu, ali i celoj Srbiji. Osim Avalskog tornja kao najbolje lokacije za posmatranje, ljudi će moći da je gledaju gotovo svuda. Kako bi se u ovom astronomskom fenomenu moglo najbolje uživati, važno je pronaći najbolju lokaciju, kojih u Beogradu ima svega nekoliko.

Danas je problem svetlosnog, kao i zagađenja vazduha u gradu veći nego pre, a samim tim, svake godine je sve teže i posmatranje ovakvih nebeskih fenomena.

Najbolje je posmatrati predstojeću kišu meteora sa gradske periferije i svih onih obodnih naselja Beograda. Najbolje je to uraditi sa Vidikovca, Žarkova, Mirijeva, a ne iz centra grada. Kiša meteora mogla bi se takođe videti i sa Topčidera, Košutnjaka ili Zvezdarske šume – kaže za „Blic“ Branislav Rovčanin, upravnik opservatorijuma i planetarijuma astronomskog društva „Ruđer Bošković“ .

Objašnjava da se ova kiša meteora može videti bilo gde iz Srbije van urbanih sredina.

Nije potrebna nikakva dodatna oprema, samo da nema mnogo svetla okolo

– Zemlja svake godine u to doba preseca putanju tim manjim meteorima kamenicama koji ne padaju na Zemlju već sagorevaju kada se približe našoj orbiti. Savet svima onima koji prvi put idu da posmatraju kišu meteora je da pre svega odaberu mesto udaljeno od gradske svetlosti i vazdušnog zagađena. Nije potreba nikakva dodatna oprema, dvogledi, teleskopi, durbini jer se sve može videti golim okom. Ovu kišu meteora najbolje je posmatrati golim okom jer se tako najbolje i vidi – kaže on za „Blic“.

„Možda se poremete globalne komunikacije“

Rovčanin je prokomentarisao da ne postoji bojazan da će kiša meteora sa sobom doneti bilo kakvu opasnost od udara u Zemlju ili bilo čega sličnog. Međutim, potvrdio je da nije sve bezbedno.

– U zemljinoj orbiti ima malo više od 8.000 satelita, od čega je aktivno njih oko 6.500. Može se desiti da meteori dare te satelite kada zemlja bude prolazila kroz kišu meteora. Međutim, obzirom da gustina meteora nije velika, najverovatnije se globalne komunikacije neće poremetiti, ali to nije nemoguće – rekao je za „Blic“ Rovčanin.

Organizovano posmatranje sa Avale

U nebeskom spektaklu se može uživati sa platoa ispod Avalskog tornja. Sa tog mesta će se golim okom, ali i teleskopom posmatrati meteori od 21 čas do ponoći.

Šta se zapravo dešava na nebu za vikend

Avgust je jedan od najuzbudljivijih perioda godine kada je reč o nebeskim događajima, jer nebo na severnoj hemisferi tada „posećuje“ čuveni meteorski pljusak „Perseida“.

Vrhunac aktivnosti ovog roja, predviđen je za predstojeći vikend – 12. i 13. avgust, kada bi ljubitelji astronomije mogli da očekuju pravi spektakl – više od stotinu meteora po satu, pokazuju podaci NASA.

Svaki od meteorita predstavlja sićušne komade kamena i leda, ali koji nailaze na Zemljinu atmosferu takvom brzinom, da u njoj sagorevaju u trenutku, ostavljajući iza sebe blistavi trag.

Iskusni posmatrači nebeskih događaja, savetuju svima onima koji odluče da „love“ „Perseide“, da barem trideset minuta posmatraju nebo i da u međuvremenu ne gledaju u telefon ili druge izvore svetlosti, kako bi im se oči prilagodile posmatranju sićušnih svetlosti na nebu.

Duga istorija društva „Ruđer Bošković“

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ jedno je od najstarijih astronomskih društava u Evropi i najstarije na Balkanu. Kada ga je osnovala grupa studenata 1934. godine, društvo je imalo svega nekoliko članova, dok danas okuplja preko 700 ljubitelja astronomije. Osnovna uloga društva je popularizacija astronomije.

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ bavi se i amaterskim posmatračkim radom. U tu svrhu je u okviru Društva 1964. godine osnovana Narodna opservatorija koja se i danas nalazi u adaptiranoj Despotovoj kuli na Kalemegdanu.

Beogradski planetarijum od 1970. godine smešten je na ušću Save u Dunav, u bivšem amamu, u donjem gradu Kalemegdanske tvrđave (ispod Crkve Ružice i Kapele Svete Petke).

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ od 1953. godine izdaje časopis „Vasiona“.

Tagovi:

Pročitajte još: