Pretraga
Close this search box.

Đurđevdan u Hramu Svetog Đorđa na Čukarici

Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu obeležio je danas svoju hramovnu slavu Đurđevdan. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vikarni episkop Justin Jeremić, a u ime Gradske opštine Čukarica liturgiji u Hramu Svetog Đorđa prisustvovali su predsednik opštine Srđan Kolarić, zamenik predsednika Skupštine Milan Stojić i član Veća Miljan Ćeranić. Lituriji su prisustvovali i brojni vernici i parohijani koji danas proslavljaju jednu od najčešćih slava u srpskom narodu.

Pravoslavni vernici 6. maja po novom kalendaru proslavljaju Đurđevdan, praznik i krsnu slavu posvećenu Svetom Georgiju.

Sveti Đorđe je veoma poštovani svetitelj, na ikonama predstavljen na konju sa kopljem kojim probada aždaju. Po verovanju, odnevši pobedu nad aždajom i svojom mučeničkom smrću, zadao je smrtni udarac „neznaboštvu“ i progonu hrišćana. Crkva današnjim danom obeležava dan stradanja velikog svetitelja, koga slave i poštuju i pravoslavci i katolici.

Za Đurđevdan su vezani brojni običaji, pa tako i verovanje da je ovaj praznik granica između zime i leta, te se većina starih običaja odnosi na zdravlje, sreću, bujanje prirode. Praznik se obeležava i pletenjem venčića od cveća i bilja, koji simbolišu rodnost i plodnost, kao i umivanjem i kupanjem u reci.

Tagovi:

Pročitajte još: