Pretraga
Close this search box.

Detaljan spisak – Kako će raditi pošte, marketi i ugostiteljski objekti za Dan državnosti

Trgovinski objekti imaju obavezu da svoje radno vreme tokom praznika istaknu na objektima tri dana pre praznika.

Povodom obeležavanja Dana državnosti, koji se praznuje u sredu i četvrtak, neće biti većih promena radnog vremena uslužnih objekata.

Radno vreme prodavnica za praznike

Gomex prodavnice, DIS, DM, Idea, Lidl, Maxi i Shop’n’Go, Roda marketi, Super Vero i Jumbo, Tempo, Univerexport – radiće uobičajeno.

Na Dan državnog praznika – Sretenje, 15. i 16. februara, nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće 24 časa, a ostale benzinske stanice u gradu radiće od 6 do 20 časova.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti za vreme državnog praznika, Dana državnosti Srbije – Sretenje, mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju Sekretarijata za privredu.

Radno vreme u apotekama, tržnim centrima, prodavnicama i poštama u Srbiji uglavnom će biti uobičajeno tokom Državnog praznika 15. i 16. februara.

Apoteke

Dežurne apoteke koje inače rade od 00 do 24 časa, otvorene su i tokom praznika, a većina privatnih apoteka radiće po redovnom radnom vremenu.

Sveti Sava, Nemanjina 2

„Prvi maj“, Kralja Milana 9

„Bogdan Vujošević“, Bulevar maršala Tolbuhina 30

„Zemun“, Glavna 34

„Gornji grad“; Dr Đorđa Kovačevića 27, Lazarevac

Tržni centri i bioskopi

Svi tržni centri u Beogradu radiće po redovnom radnom vremenu 15. i 16. februara. Isto važi i za multipleks bioskope i prodavnice u tržnim centrima.

Pošta Srbije

Pošta Srbije je danas najavila da će tokom državnog praznika Sretenje – Dan državnosti Srbije, 15. i 16. februara, dežurati 68 pošti.

Beogradska Glavna pošta u Takovskoj 2 i pošta na Aerodromu „Nikola Tesla“ radiće uobičajeno – non-stop, kao i pošte na svim graničnim i administrativnim prelazima.

Radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu i Kragujevcu i druge dežurne pošte u gradovima širom Srbije, kao i u turističkim centrima, na Zlatiboru i Kopaoniku.

Otvorene će biti i pošte u Univereksport objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru.

Gradski prevoz

Javni gradski prevoz će 15. i 16. februara 2022. funkcionisati po nedeljnom redu vožnje.

Pijace

Veletržnica Beograd za vreme državnog praznika 15. i 16. februara radiće non stop.

Podsetimo, Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma. Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa.

Drugi – dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije. Iako se praznuju 15. i 16. februara, oba događaja su se desila na crkveni praznik Sretenje, po julijanskom kalendaru – 2. i 3. februara.

Julijanski kalendar je u 19. veku bio važeći kalendar u celoj državi, a danas ga poštuje samo Srpska pravoslavna crkva. Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: