Pretraga
Close this search box.

Delegacija gradske opštine Čukarica odala počasti poručnicima Spasiću i Mašeri

Polaganjem venaca na spomen ploču poručnicima Kraljevine Jugoslavije Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri, Gradska opština Čukarica, Rečna flotila Vojske Srbije i boračka udruženja obeležili su danas 82. godišnjicu od herojske pogibije mornaričkih oficira.

Delegaciju Gradske opštine Čukarica predvodili su predsednik opštine Srđan Kolarić, predsednica Skupštine Lidija Jovanović i član Opštinskog veća Aleksandar Blagojević, a vence su položile i delegacije Rečne flotile Vojske Srbije, Opštinske organizacije SUBNOR-a, Udruženja „Veterani Ratne mornarice“ i Mesno udruženje SUBNOR „Poručnika Spasića i Mašere“.

O poručnicima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri, kao i o njihovoj časnoj pogibiji, govorio je ovom prilikom kapetan vojnog broda u penziji Zoran Gilić.

Pre tačno 82 godine, 17. aprila 1941. poručnici Vojske Kraljevine Jugoslavije Spasić i Mašera pokazali su izuzetno herojstvo i ljubav prema otadžbini, ostavši na svom brodu do poslednjeg trenutka, ne želeći da ga predaju neprijatelju. I posle više od osam decenija, ne bledi sećanje na vojničku čast, požrtvovanje i patriotizam dvaju poručnika, koja generacijama zadivljuje i ostaje za pamćenje.

Rečna flotila Vojske Srbije i Gradska opština Čukarica, na čijoj teritoriji se nalazi spomen ploča časnim patriotama i čija ulica na Julinom brdu nosi njihova imena, već tradicionalno, zajedno sa organizacijom SUBNOR, na ovaj dan polažu vence na spomen ploču, čuvajući i prenoseći mladima sećanje na patriotizam i hrabrost poručnika vojske Kraljevine Jugoslavije.

Tagovi:

Pročitajte još: