Pretraga
Close this search box.

Delegacija Ambasade Republike Poljske u poseti Gradskoj opštini Čukarica

Na inicijativu Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca, delegacija Ambasade Republike Poljske posetila je Gradsku opštinu Čukarica. Poseta je organizovana u čast velikog generala Antonija Jezoranjskog, koji se borio za osnivanje Poljske i njenu prosvećenost, ali i srpske nacije, a čitavu deceniju polovinom devetnaestog veka živeo je i radio u Srbiji.

Njegovu ekselenciju gospodina Rafala Perla, ambasadora Republike Poljske u Srbiji, vojnog atašea-pukovnika Dominika Konječnog i koordinatora za javnu diplomatiju Tijanu Stojanović Zečević srdačno su dočekali predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i predsednica Skupštine Lidija Jovanović. U ime Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. prisustvovali su član Glavnog odbora Zoran Dražić i potpredsednik Milan Marković.

Delegacije Gradske opštine Čukarica, Ambasade Republike Poljske i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. položile su vence na spomenik Matiji Banu, velikanu po kojem je Banovo brdo dobilo ime.

Nakon polaganja venaca na spomenik Matiji Banu, velikom prijatelju generala Jezoranjskog, upriličen je prijem u Svečanoj sali Gradske opštine Čukarica.

Tokom prijema je razgovarano o mogućim aspektima saradnje, ali i o čuvanju sećanja na poljskog generala Antonija Jezoranjskog, jednog od prvih učitelja Stare škole u Žarkovu.

Delegacija Republike Poljske posetila je i Trinaestu beogradsku gimnaziju, koja ima izuzetne prijateljske odnose sa gimnazijom i univerzitetom iz Vroclava, koji su doveli do više razmena učenika. Učenici i nastavnici su priredili delegaciji iznenađenje – prezentaciju o poljskoj ratnoj avijaciji.

Za delegaciju Republike Poljske od izuzetnog značaja je bila poseta jednoj od prvih škola na teritoriji grada Beograda, u kojoj je general Jezoranjski bio učitelj, a gde se danas nalazi Zavičajni muzej Žarkova, u objektu koji datira iz 19. veka.

U nastavku dana im je upriličen prijem u OŠ „Ljuba Nenadović“, kao i u Galeriji ’73, gde ih je ugostila direktorka ove kulturne ustanove Mirela Pudar.

Tagovi:

Pročitajte još: