Pretraga
Close this search box.

Dani opere na Čukarici

U cilju edukacije najmlađih sugrađana, Kulturni centar „Čukarica“ u saradnji sa Udruženjenjm umetnika „Visoko C“ organizuje manifestaciju „Dani opere na Čukarici“.

Danas i u četvrtak, 15. i 17. novembra, mališani će imati priliku da odgledaju operu za decu „Snežana“, koja je urađena po motivima bajke „Snežana i sedam patuljaka“.

U operi su slikovito i razigrano urađene scene ove poznate priče od momenta kad je

Snežana, ostavljena u šumi, naišla na kućicu patuljaka pa sve do ulaska princa koji

spasavanjem Snežane dovodi priču do srećnog završetka.

Široke fraze pevačkih deonica, ansambli, kao i dočaravanje drame u delu, podseća na dela velikih italijanskih kompozitora.

Napisao ju je naš istaknuti kompozitor Petar Krstić, 1912. godine. Ovo je prva opera za decu nastala na našim prostorima.

Izvođenje opere za decu predstavlja jednu neophodnost u vaspitanju dece. Izgradnja muzičkog ukusa kod dece je vrlo važna jer definiše kasnije afinitete prema muzici. Mogućnost učestvovanja dece u dečijim operama doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju ličnosti.

Dečije opere bi trebalo da budu deo stalnog repertoara svakog pozorišta.

Udruženje umetnika „Visoko C“ osnovano je 2015. godine i od tada radi na projektima vezanim za operu, edukaciju građana, pre svega dece i mladih, organizovanje časova glume i pevanja.

Tagovi:

Pročitajte još: