Pretraga
Close this search box.

Da li znate ko je bio Aca Joksimović, čije ime nosi jedna od ulica na Čukarici?

Aleksandar Joksimović rođen je 29. juna 1933. godine u Prištini u trgovačkoj porodici. Nakon kapitulacije Italije septembra 1943. godine, kada je Kosovo ušlo u zonu nemačkih okupacionh snaga, položaj srpske zajednice naglo se pogoršao. Porodica Joksimović, kao i mnoge druge porodice, bila je primorana da se iseli. Porodica se preselila u Beograd, da bi se nakon savezničkog bombardovanja u kojem im je stradala kuća, nastanili u Kragujevcu. Kako je porodicama izbeglim sa Kosova Odlukom saveznog povereništva za unutrašnje poslove od 6. marta 1945. onemogućen povratak kući, porodica Joksimović nastavlja da živi u Kragujevcu. Budući modni revolucionar završava osnovnu školu i gimnaziju u Kragujevcu. Godine 1953. upisuje Višu školu za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Dve godine nastave provodi na odseku za scenografiju, nakon toga prelazi na odsek za tekstil, jer je odsek za scenografiju iznenada bio ukinut. Joksimović diplomira na istom odseku 1958. godine, ne sluteći da će konstruktivna obrada tekstila postati njegovo glavno zanimanje
Pojavom Aleksandra Joksimovića »kralja makaza«, kako su ga nazivali dolazi do revolucionarne promene tadašnje sumorne, uniformisane i neestetizovane odeće socijalističkog režima. Vinuvši se na svetsku modnu scenu, prvi u Srbiji uvodi tematsku kolekciju kao motiv za slobodno nadahnuće, promovišući na taj način ne samo svoj inspirativni duh, već i brojne ličnosti iz srpske istorije sa čijih je kostima crpeo nepresušnu inspiraciju. Aleksandar Joksimović bio je jedan od najznačajnih promotera mode u nacionalnom stilu. Inspirišući se srpskom istorijom i tradicijom, Vizantijom i srednjovekovnim srpskim slikarstvom za stvaranje novih kolekcija doživljava svetsku slavu, a domaća štampa ga proglašava modnim poglavarom. Jedan je od retkih kreatora koji su odbili da rade za modnu kuću Dior. Njegove modele nosile su slavne ličnosti, poput japanske princeze, supruge Pitera Justinova i Kloda Leluša, Jovanke Broz.

Radikalna promena života Aleksandra Joksimovića usledila je 1963. godine, kada je zavod za unapređenje domaćinstva obezbedio referentu angažovanje na kreaciji modela od indijskih sari tkanina. Tako je Joksimović prvi put ušao u modu, koja će ubuduće diktirati njegov životni pravac. Joksimović dobija pohvale od modnih kritičara, ukupan utisak je bio da se radi o modelima osmišljenim sa puno mašte.Osnivanje Nacionalnog salona pri Zavodu za unapređenje domaćinstva, imalo je veliku ulogu u konstituisanju tzv. Mode u nacionalnom stilu, koja je obeležila jugoslovensku modnu produkciju 60-tih. Iz Nacionalnog salona plasirani su modeli sa interpretiranim pečatom tradicionalne ornametacije i kroja. Aleksandar Joksimović je uskoro promovisan u vrhunskog renovatora respektibilnog narodnog kostima. Kreator Nacionalnog salona Aleksandar Joksimović privukao je pažnju javnosti kada je 1965. godine priredio kolekciju inspirisanu tkaninama, krojevima i ornamentacijom narodnog kostima sa područja Kosova i Metohije. Kolekcija modela, čiju su osnovu činili krojevi zubuna, jeleka i anterije, a ornamentaciju filigranske loptice i terzijski vez, probudila je interesovanje ne samo domaće već i strane štampe.

Do kreacije ekstravagantne Simonide 1967. Joksimović je dizajnirao još dve kolekcije za Nacionalni salon. Prvu kolekciju iz 1965. činili su modeli od kukičene i pletene vune, koja je podražavala autentične uzorke, dok je druga kolkecija iz 1966. bila nadahnuta različitim regionalnim narodnim nošnjama (kosovskom, šumadijskom i crnogorskom) i gradskim prizrenskim kostimom.[9] Godine 1965. osnovan je list Bazar, Joksimović postaje modni urednik ovog časopisa, odmah po osnivanju.

Aleksandar Joksimović učestvuje u osnivanju Centrotekstila i prelazi 1964. u odeljenje za izvoz, pritom nastavlja da radi na promociji mode u nacionalnom stilu. 1967. nastaje Simonida-prva oficijelna kolekcija grandiozne mode.

Tagovi:

Pročitajte još: