Pretraga
Close this search box.

Da li ste za to da se naziv ulice Blagoja Parovića na Čukarici promeni u Tomu Zdravkovića?

Blagoje Parović Šmit (Biograd, kod Nevesinja, 25. mart 1903 — Viljanueva de la Kanjada, 6. jul 1937) bio je komunistički revolucionar, član Politbiroa CK KPJ i učesnik Španskog građanskog rata.Rođen je 25. marta 1903. godine u selu Biogradu, kod Nevesinja. Potiče iz siromašne seljačke porodice. Za vreme Prvog svetskog rata, ostao je bez oba roditelja. Obućarski zanat je izučio u Vinkovcima.

Od 1921. godine učestvuje u radničkom pokretu, a član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) je od 1923. godine. Godine 1924. i 1925. je bio hapšen zbog revolucionarne delatnosti. Od 1926. do 1928. godine radio je u zagrebačkoj partijskoj organizaciji zajedno sa Josipom Brozom Titom. U Zagrebu je Blagoje upoznao, a potom i oženio Anku Butorac. Posle zavođenja Šestojanuarske diktaure, 1929. godine, povlači se u ilegalnost, a 1930. odlazi u Sovjetski Savez.

Posle završene „Lenjinove škole“ u Moskvi, Kominterna ga je uputila, kao svog delegata, u Nemačku. Godine 1932. bio je u privremenom rukovodstvu KPJ, i često je dolazio u Jugoslaviju radi oživljavanja rada partijskih organizacija. Na Četvrtoj zemaljskoj konferenciji KPJ, održanoj 1934. godine, izabran je za Politbiroa Centralnog komiteta.

 

Tomislav Toma Zdravković (Aleksinac, 20. novembar 1938 — Beograd, 30. septembar 1991) bio je jugoslovenski i srpski pevač narodne muzike, kompozitor i pesnik.

Njegovi roditelji, majka Kosara i otac Dušan imali su petoro dece. Tomislav se rodio treći po redu, u nedelju 20. novembra 1938. godine kada je porodica živela u Aleksincu. Pred početak rata Dušan se vratio sa porodicom u rodno Pečenjevce, koje se nalazi u blizini Leskovca. Kao vrlo mlad je prešao u Leskovac zbog nezaposlenosti. Bio je boem. Četiri puta se ženio, treća supruga bila je Nada Radanović sa kojom se venčao jula 1972. u Crnoj Gori, a četvrta supruga je bila Gordana koju je upoznao u Torontu.

Imao je ćerku Žaklinu i sina Aleksandra.Iako je alkohol bio najveći neprijatelj njegovog zdravlja, do poslednjeg dana je pio. Dugo se mučio sa rakom prostate, ali se nije pridržavao saveta lekara. Imao je tri brata: Aleksandra, Ivana i Novicu, koji je takođe bio pevač. Imao je i jednu sestru, Mirjanu.

Poslednji koncert i javni nastup imao je u Titogradu, 10. septembra 1991. godine.

Toma Zdravković je bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hleb i mleko. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke. Preminuo je u ponedeljak 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini života. Sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu.

Tagovi:

Pročitajte još: