Pretraga
Close this search box.

Čukarički učenici o srpskom jeziku i pismu

Više od 30 učenika Osnovne škole “Filip Kljajić Fića“ danas je učestvovalo u programu „Svako slovo je kuća u kojoj živi naš jezik“, koji je organizovao Kulturni centar „Čukarica“ u okviru programa „Moje nasleđe“.

Oni su u jednoj prijatnoj i kreativnoj atmosferi, zajedno sa svojom profesorkom Jasminom Jović Alimpić, na početku odgledali kratku prezentaciju o našem pismu koju je pripremio učenik Novak Vila i saslušali Janu Pešić koja je odrecitovala pesmu „Ћирилица“. Zatim su radili kaligrafiju, oslikavali majice slovima ćirilice i pronalazili odgovarajuće srpske reči za brojne strane reči koje su mladi usvojili u svakodnevnoj komunikaciji. Likuša, ignor, ortak, bag, četovanje, hejtovanje, bindžovanje i mnoge druge usvojene reči, koje jako ružno zvuče, prihvatili su ne pomišljajući na srpski jezik i reči koje bi mogle da ih zamene. Na kraju su imali zadatak da izdvoje reči koje su obeležile 2023/24. godini.

Učenike je posetio direktor KC „Čukarica“, Miodrag Rakočević, koji je u razgovoru sa njima istakao značaj ovakvih programa za očuvanje našeg bogatog kulturnog nasleđa.

Bio je ovo jedan zanimljiv čas o srpskom jeziku i pismu, u kome su uživali svi, i učenici i organizatori.

Tagovi:

Pročitajte još: