Pretraga
Close this search box.

Čukarički Romi obeležili svoju zaštitnicu Tetka Bibiju

Na Čukarici su danas Romi pravoslavne veroispovesti na tradicionalan način, uz sečenje kolača, paljenje sveća i u dobrom raspoloženju, obeležili svoju slavu Tetka Bibiju. Već tradicionalno, u naselju Žarkovo okupio se veliki broj romskih porodica pored obeleženog drveta u Šavničkoj ulici. Paleći sveće i slaveći isceliteljku, molitve su bile upućene za zdravlje svih, posebno najmlađih.

Tradicionalno veseloj svečanosti, organizovanoj po starim običajima, prisustvovao je i predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, koji je zajedno sa članicama Opštinskog veća Stanom Lukić i Brankom Spaić Fleger čestitao pravoslavnim vernicima romske nacionalne manjine zaštitnicu dece, uz želju da praznik provedu u zdravlju sa svojim najmilijima, u krugu porodice.

I ove godine, povodom praznika, opština je obradovala najmlađe slatkim poklon paketićima, koje im je uručio predsednik Kolarić.

Obeležavanju Tetka Bibije prisustvovala je i koordinator za pitanja nacionalnih manjina Metija Kadrijević.

Reč je o romskoj slavi koja se obeležava četiri nedelje pre Velikog petka. Tetka Bibija je romska svetica i čudotvorka koju slave romske porodice širom sveta. Prema predanju, ona je sačuvala romski narod od kuge koja je zahvatila Egipat. Romi su tada izabrali tetka Bibiju za svoju sveticu i sve kuće i porodice bile su spasene od kuge. U to vreme presudnu ulogu u spasenju odigrala je i guska koja se smatrala svetom pticom kod Roma.

Tetka Bibija važi za čudotvorno biće koje spasava Rome od teških bolesti, pre svega kuge, a posebno se veruje da je naklonjena deci i predstavlja žensko božanstvo koje poštuju i slave.

Na ikoni se Bibija predstavlja kao tipična Romkinja okružena decom i drugim Romkinjama u karakterističnoj nošnji i sa upadljivo velikim naušnicama. U drugoj verziji svetiteljka raširenih ruku stoji ispod krošnje kruške dok joj prilazi mnoštvo dece.

Tagovi:

Pročitajte još: