Pretraga
Close this search box.

ČUKARIČANI VLADA DONOSI NOV BEZBEDNOSNI PROTOKOL ZA ŠKOLE I VRTIĆE: Evo kako će se od sada postupati u slučaju dojave o bombi

MUP i Ministarstvo prosvete proširiće dosadašnji protokol o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. Protokol će tokom sutrašnjeg dana biti i definitivno usaglašen po različitim stavkama.

Poslednjih nedelja dojave o bombama u školama upućene su gotovo svim školama. Učestalost i rasprostranjenost pretnji na značajan broj objekata zahtevala je angažman ogromnog broja policajaca, ali i čest gubitak nastave.

Objekti će posle nastave biti pregledani

Prema dogovoru koji treba da bude i konačno definisan, nadležne policijske uprave treba da pregledaju objekte uveče posle kraja nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana.

Potom zajedno sa domarom sledi zaključavanje objekta. U novu bezbednosnu strategiju biće uključena i komunalna policija.

Kada je reč o vrtićima roditelji će dovoditi decu do ulaznih vrata u objekat.

Kako saznajemo novi protokol ce imati definisane korake nadležnih i u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u.

I vremenske prilike će uticati na protokol

Razmatra se nekoliko mogućnosti na koje utiče i kakve su vremenske prilike kako deca ne bi bila napolju. Tako recimo, ukoliko dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi bude prijavljena MUP-u, svi ostaju u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.

Prema dosadašnjim saznanjima otkriveno je nekoliko lokacija sa kojih su upućivane pretnje.

Tagovi:

Pročitajte još: