ČUKARIČANI VAŽAN APEL O BEZBEDNOSTI DECE: Svaki dan je 1. septembar

Pažnja roditelja, škola, nadležnih službi, medija, javnosti i čitavog društva usmerena je na početak školske godine, jer je bezbednost dece u saobraćaju prioritet. Ove godine je u beogradske osnovne škole upisano više od 16.000 đaka prvaka. Naša zajednička obaveza je da im pomognemo da bezbrižno odrastaju, ali i da stiču znanja, izgrađuju pravilne stavove i navike, kako bi i sami doprineli sopstvenoj i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

Kako navode, neophodno je da pomognemo deci da razumeju rizike kojima su izložena u saobraćaju, da prepoznaju i izbegnu rizične situacije i ponašanja, ali i da razumeju značaj saobraćajnih pravila i da ih se svesno pridržavaju.

Od izuzetnog je značaja da roditelji u što dužem periodu obezbede pratnju i nadzor nad decom na putu do škole, da svojim ponašanjem daju pozitivni primer i ukažu na važnost poštovanja saobraćajnih pravila. Škole treba da posvete pažnju bezbednosti dece u saobraćaju, kao i da tokom nastavnih aktivnosti prenesu potrebna znanja kako bi se deca osposobila za bezbedno kretanje na putu od kuće do škole.

Takođe, neophodno je da svi poštujemo saobraćajne propise, a naročito vozači, i da posvetimo pažnju bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju ne samo prvog septembra, nego tokom cele godine.

Sekretarijat za saobraćaj u kontinuitetu realizuje aktivnosti kojima se kreira bezbedno saobraćajno okruženje i stvaraju uslovi za kretanje dece na putu od kuće do škole. Imajući taj cilj na umu, iz ovog sekretarijata postupaju tako kao da je svaki dan 1. septembar, što je i slogan medijske kampanje i spota posvećenog bezbednosti dece.

„Zato pozivamo sve roditelje, nosioce odgovornosti u sistemu bezbednosti saobraćaja, medije, javnost i sve učesnike u saobraćaju da o bezbednosti dece u saobraćaju vode računa svakoga dana u godini, jer svaki je dan 1. septembar, navodi se u saopštenju Sekretarijata za saobraćaj.

Tagovi:

Pročitajte još: