Pretraga
Close this search box.

ČUKARIČANI OPREZ: Stršljeni uleću u stanove, evo šta „vide“ u vašoj sobi i zašto je ideja da ih ubijete baš loša

Osim smrdibubanezvani gosti u stanovima krajem avgusta su i ose i stršljeni! Naše kolege imale su neprijatnih iskustava s ovim nezgodnim insektima u Žarkovu i na Novom Beogradu.

„Stršljen mi je ušao u stan tokom noći, kada sam čuo zujanje mislio sam da je smrdibuba ili gundelj. Međutim, bilo je veće od smrdibube, a šta je u pitanju shvatio sam tek kada je stao. Tada je počela ‘borba’ i nije bilo nimalo lako savladati ga“, priča naš kolega.

Stršljeni izazivaju najviše uznemirenosti i to s razlogom – njihov ubod veoma je bolan i neprijatan, teško ih je ubiti, a nikad ne možete da isključite opasnost od burne alergijske reakcije.

Upravo ovaj period godine je vreme kada stršljeni tragaju za prostorom koji bi „naselili“ tokom zime, odnosno, našli skrovište, priča nam Stefan Stevanović, naš pčelar na društveni mrežama poznat kao „Pčelarev sin„.

Nije jednostavno izboriti se s ovim akrepom. Ne treba paničiti i u prirodi ćete se lako udaljiti od njega, ali problem nastaje u zatvorenom prostoru. Moći ćete samo da gledate kako udara u zidove i bruji iznad vaše glave.

Nije strašno – sve dok god se ne oseća ugroženim nema razloga ni da vas napadne.

Baš zato, treba da budete smireni i da izbegavate nagle pokrete koji mogu da ga uznemire.

„Kada uđe u stan ne treba da pokušavate da ga ubijete, jer može da postane agresivan a njegov ubod je dosta jači od osinjeg i pčelinjeg„, priča pčelar i kaže da u takvim situacijama možete da se nadate da nisu „pikirali“ vašu roletnu za skrovište.

 

Najbolje je otvoriti prozor i sačekati da nezvani gost izađe.

„Ako počnete da mlatite oko njega, postaje agresivan. Jednog koji leti teško ćete ubiti, čak i kada ga udarite nečim čvrstim„, upozorava Stefan.

Postoje razne hvataljke /mamci za stršljene (u koje oni sami ulaze) i koje vam mogu pomoći u ovakvim situacijama.

Smirenost je, ipak, najvažnija, jer – stršljeni su deo prirode oko nas, a najvažniji zakon za suživot čoveka i divljine je „ne diraš me – ne diram te“.

Treba dobro razmisliti da li je bolje zatvoriti sobu i sačekati da insekt izađe kroz prozor ili se pripremiti i udariti ga u zgodnom trenutku, čime sebe, ipak, dovodite u opasnost.

Udarac bi morao da bude vešt, brz i snažan tak da eliminiše stršljena pre nego što dobije priliku da vam uzvrati napad.

Treba znati i da ga neće svaki udarac ubiti, već možda samo omamiti, što vam daje priliku da ga lakše savladate.

Tagovi:

Pročitajte još: