Pretraga
Close this search box.

ČUKARIČANI ODMAH SE TESTIRAJTE AKO IMATE OVE SIMPTOME Oglašavanje Batuta zbog velikog kašlja

Laboratorijska potvrda dijagnoze sprovodi se u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”

U Hrvatskoj beleži se sve više slučajeva velikog kašlja, a bolest je stigla i u Srbiju. Statistika pokazuje da je tokom 2021. i 2022. godine registrovano samo pet slučajeva u Srbiji, a samo ovog oktobra čak 78 obolelih od velikog kašlja.

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ je iz tog razloga uveo testiranje na veliki kašalj. Pertusis, ili magareći kašalj, je poznat kao veoma zarazna infekcija uzrokovana infekcijom „Bordetella pertussis“ koja zahvata disajne puteve (respiratorni trakt).

Klinička slika sa zacenjivanjem se retko razvija kod novorođenčadi, dok adolescenti, odrasli ili nevakcinisana deca imaju blage simptome. Iz tog razloga je potrebno da se sprovede laboratorijski bris nazofaringitisa kod osobe bilo kog uzrasta kod koje kašalj traje dve nedelje ili duže.

Laboratorijska potvrda dijagnoze sprovodi se u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” jednom od sledećih metoda:

1) nalazom nukleinske kiseline Bordetella pertussis u kliničkom uzorku (REAL TIME PCR);

2) detekcijom specifičnog imunskog odgovora, tj. antitela na toksin bakterije Bordetella pertussis (serološka dijagnostika velikog kašlja utvrđivanjem nivoa IgG antitela na Bordetella pertussis toksin).

Vrsta uzorka za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od dužine trajanja kašlja:

Ukoliko kašalj traje & 14 dana: RT-PCR (uzorak je nazofaringealni bris) Ukoliko kašalj traje 14–28 dana: RT-PCR i serologija (uzorak nazofaringealni bris i uzorak krvi) Ukoliko kašalj traje > 28 dana: serologija (uzorak krvi).

U Institutu za javno zdravlje Srbije uz uput lekara može se sprovesti uzimanje uzoraka (bris nazofarinksa i/ili krv) i laboratorijsko ispitivanje u cilju potvrde dijagnoze pertusisa svakog radnog dana od 7.00 do 12.00 časova. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev (naplaćuje se).

Šta je veliki kašalj?
Veliki kašalj (pertusis) je veoma zarazna infekcija respiratornog trakta. Kod mnogih ljudi je obeležen jakim kašaljom praćenim visokim udisajem, piše Mejo klinika. Jednom kada se zarazite velikim kašljem, potrebno je oko sedam do 10 dana da se pojave prvi simptomi, mada ponekad može potrajati i duže.

Obično su u početku blage i podsećaju na obične prehlade. Posle nedelju ili dve, znaci i simptomi se pogoršavaju. Gusta sluz se nakuplja u vašim disajnim putevima, uzrokujući nekontrolisan kašalj

Tagovi:

Pročitajte još: