Pretraga
Close this search box.

ČUKARIČANI NOVA POMOĆ DRŽAVE ZA NEZAPOSLENE: Evo šta treba da znate

Raspisan je javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plata“.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je danas javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, koji će biti realizovan kroz četiri faze.

Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će od danas do 31. oktobra moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, navodi se u saopštenju NSZ.

Pristup portalu „Moja prva plata“, kao i prijavljivanje poslodavaca za učešće u ovom programu biće omogućeni u toku dana.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od šestog do 24. novembra, na istom sajtu.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od poslodavaca.

Kako se navodi, poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra.

U roku od sedam dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu će biti objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, a početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. januara do 15. januara 2024. godine.

Planirano je da se u program „Moja prva plata“ u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje će mesečno isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, radi sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i na sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Povećane naknade mladima u programu Moja prva plata

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, usvojila izmene uredbe o programu zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, kojim je omogućeno povećanje iznosa mesečne novčane naknade nezaposlenima koji će biti uključeni u ovaj program, saopštilo je ovo ministarstvo.

U saopštenju se navodi da su za mlade sa srednjim obrazovanjem mesečni iznosi povećani sa 25.000 na 28.000 dinara, za mlade sa visokim obrazovanjem sa 30.000 na 34.000 dinara i da su detaljnije informacije dostupne na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) koja je danas raspisala konkurs, kao i na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Iz ministarstva ističu da se program „Moja prva plata“ realizuje kako bi se 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, mlađih od 30 godina, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih NSZ osposobilo za samostalan rad.

Program se sprovodi kod poslodavaca koji pripadaju privatnom ili javnom sektoru, pri čemu prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito oni iz devastiranih područja.

Iz ministarstva podsećaju da su do sada realizovana tri ciklusa programa „Moja prva plata“ u koje je uključeno više od 24.000 mladih.

Tagovi:

Pročitajte još: