Pretraga
Close this search box.

ČUKARIČANI KAZNE ZA NASILNE UČENIKE: Kako će izgledati škola ako zažive sve najavljene promene

U cilju da se sistem obrazovanja u Srbiji unapredi, a nasilje među vršnjacima, ali i nad nastavnicima spreči, pominju se nove mere od kojih su neke već primenjive, dok druge treba da zažive u školama.

Jedna od najzvučnijih promena je ona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika kako bi svaki napad na zaposlenog u obrazovnoj ustanovi bio adekvatno sankcionisan (čak i kaznom zatvora), a koja tek treba da prođe proceduru do usvajanja i konačne primene.

Tu je i suspenzija đaka, ocenjivanje vladanja, kao i smanjenje broja učenika po odeljenju. Kao još jedna mogućnost našao se i predlog Zaštitnika građana da se uvede još jedan vid „kažnjavanja“ đaka. Istraživali smo šta bi to tačno značilo.

Kako je nedavno objasnio Zaštitnik građana Zoran Pašalić, situacija u školama je dovedena do apsurda i nešto mora da se menja.

– U suprotnom, što vreme više odmiče, učenici, nastavnici ali i roditelji biće prepušteni sami sebi a to je scenario koji niko od nas ne želi. Zbog toga sam Ministarstvu prosvete predložio da se izmeni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – naveo je nedavno Pašalić.

Prema predlogu koji je ombudsman uputio resornom ministarstvu, postupak protiv učenika za disciplinski prekršaj se skraćuje, ali se uvodi i društveno-koristan rad.

– Deca imaju prava, ali i obaveze prema kojim moraju u školama da se ponašaju – izjavio je za RTS povodom upućenog predloga.

Gubi se poverenje u osnovne i srednje škole

Zaštitnik građana smatra da granice moraju da postoje i da se poštuju.

– Iz svega što se događalo tokom i krajem ove školske godine, zaključujem da imamo epidemiju neprimerenog ponašanja u školama, ne samo učenika već i roditelja – naglasio je Pašalić.

Kako je dalje objasnio, nije reč o kaznama, već o izvesnosti kažnjavanja.

– Često se sva deca izjednačavaju, kaže se današnja deca su ovakva ili onakva a to nije u redu. U tim procedurama koje treba da budu lišene svakog nepotrebnog administriranja, upravo to treba da se reši. To je suština našeg predloga – pojasnio je za „Dnevnik“ na istu temu.

Tagovi:

Pročitajte još: