Pretraga
Close this search box.

ČUKARIČANI AKO DOBIJETE OVU PORUKU NA VIBERU, NIKAKO NE KLIKĆITE! Nova prevara u Srbiji, oglasio se CERT – Imaće pristup SVIM VAŠIM PORUKAMA

Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima na teritoriji Republike Srbije (CERT) koji u sklopu RATEL-a obavlja poslove koordinacije prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u tom sektoru, upozorio je na najnoviju prevaru kojoj su izloženi korisnici vibera.

Reč je o takozvanoj „fišing“ kampanji na ovoj popularnoj platformi koju karakterišu linkovi koji počinju sa tekstom “https://www.viber.com/activate_secondary/„.

Ukoliko primite poruku sa ovakvim sadržajem, preporuka Nacionalnog CERT-a je da ne pristupate linkovima iz poruke jer na taj način možete kompromitovati svoj nalog na viberu a posledica je ono od čega svi strahuju!

– Klikom na link omogućavate napadaču da registruje svoj uređaj kao dodatni uređaj za pristup vašem Viber nalogu, čime dobija mogućnost da čita vaše poruke, pristupa vašoj listi kontakata i da se lažno predstavlja u vaše ime – upozoravaju u Nacionalnom CERT-u.

Šta nikako ne smete da radite

Evo šta nikako ne bi trebalo da radite, kako bi bili zaštićeni.

Pod broj jedan – ne otvarajte sumnjive linkove! Ako dobijete poruku sa linkom koju niste očekivali ili koja izgleda neobično, nemojte je otvarati.

Potvrdite izvor: Ako vam neko od vaših kontakata pošalje link, proverite sa njim putem drugog načina komunikacije da li je zaista imao nameru da vam pošalje taj link.

Koristite zvanične linkove: Uvek koristite zvaničnu veb lokaciju ili aplikaciju Viber za sve neophodne radnje u vezi sa nalogom. Redovno ažurirajte Viber aplikaciju – savetuju u Nacionalnom CERT-u.

Šta ako kliknete tamo gde nije trebalo

Ukoliko ipak dođe do kompromitacije, evo šta možete da učinite da se zaštitite.

Ukoliko dođe do ove kompromitacije, da biste deaktivirali pristup vašem Viber nalogu na drugim uređajima (računarima ili tabletima), potrebno je da na vašem mobilnom telefonu preduzmete sledeće radnje:

  • Otvorite Viber aplikaciju na svom mobilnom uređaju.
  • Izaberite opciju „More“ (Još) u donjem desnom uglu ekrana kako biste pristupili meniju.
  • Izaberite opciju „Settings“ (Podešavanja) da biste pristupili postavkama podešavanja.
  • Izaberite „Account“ (Nalog).
  • Izaberite „Desktop and Tablets“ (Desktop i tablet), na ovaj način ćete pristiputi listi uređaja na kojima je aktivan vaš Viber nalog.
  • Sa ponuđene liste potrebno je izabrati uređaj koji želite da deaktivirate.
  • Potvrdite deaktivaciju kada se to od vas zatraži.

– Primenom navedenih koraka možete ukloniti vaš Viber nalog sa odabranih uređaja i na taj način onemogućiti korišćenje svog naloga na nekom od njih – savetuju u Nacionalnom CERT-u.

Šta je Nacionalni CERT?

Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Republike Srbije osnovan je u okviru Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti.

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: