Pretraga
Close this search box.

Čukarica bez barijera: „Gradsko stambeno“ besplatno postavlja rampe za osobe sa invaliditetom

Akcija je pokrenuta 2015. godine, a rezultat je više od 500 postavljenih rampi širom grada, koje su ugrađene bez ikakve novčane nadoknade od strane stanara.

JP „Gradsko stambeno“ i ove godine nastavlja besplatnu akciju „Beograd bez barijera“ u okviru koje se na ulaze u prestoničke zgrade postavljaju rampe za osobe sa invaliditetom.

Naime, kao društveno odgovorno preduzeće, JP „Gradsko stambeno“ misiju svog poslovanja usmerava ka ispunjenju i prevazilaženju potreba i očekivanja svojih korisnika, te je 2015. godine pokrenuta ova akcija za koju već godinama vlada veliko interesovanje među stambenim zajednicama.

Rezultat je više od 500 postavljenih rampi širom grada, koje su ugrađene bez ikakve novčane nadoknade od strane stanara.

– Primljene su odlične povratne reakcije ove posebno ugrožene grupe sugrađana, ali i stanara uopšte, i iste su bile pokazatelj da je preduzeće na dobrom putu. Rampe nisu od koristi samo osobama sa invalidetom, već i majkama sa malom decom, kao i starijim sugrađanima koji se otežano kreću – saopštili su iz „Gradskog stambenog“.

„Gradsko stambeno“ je 2017. godine dobilo i Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje za ovaj projekat, koju dodeljuje Privredna komora Srbije.

– To je bio samo dodatni podsticaj da se nastavi sa pronalaženjem načina kako bi se projekat održao i pojedincima olakšao život, a zajednici ukazalo na značaj drige o onima koji ne mogu samostalno da funkcionišu – saopštili su iz „Gradskog stambenog“.

Kako navode, nastavljaju da rade, kako bi Beograd jednog dana zaista bio grad bez barijera.

Besplatna ekološka LED rasveta

Projekat obuhvata ugradnju savremenog ekološkog LED osvetljenja u zajedničke prostorije u svim zgradama koje se nalaze u sistemu održavanja JP „Gradsko stambeno“, bez dodatnog novčanog učestvovanja stanara.

Nadležno preduzeće obezbeđuje kompletnu uslugu zamene zajedničkog osvetljenja, proračun za uštedu električne energije, kao i višemesečno finasiranje kroz objedinjen sistem naplate.

Pogodnosti koje građani ostvaruju:

  • Niska potrošnja energije i duži vek trajanja,
  • Uštede od 60 do 80 odsto za zajedničku električnu energiju,
  • Čisto svetlo bez UV zračenja,
  • Bezbedno svetlo, rad na niskom naponu,
  • Veoma niska emisija toplotne energije.

– Projekat nailazi na veliki odziv stanara, te smo od 2016. godine u više od 6.000 stambenih objekata implemetirali LED rasvetu. Kroz ugradnju savremenog osvetljenja u zajedničke prostorije stambenih zgrada JP „Gradsko stambeno“ priključuje se evropskim i svetskim standardima u uštedi električne energije, kao i uvođenju ekološki prihvatljivog vida osvetljenja u stambene zgrade – saopštili su iz „Gradskog stambenog“.

Tagovi:

Pročitajte još: