Pretraga
Close this search box.

CRKVA SVETE PETKE NA ČUKARICI: Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mati Paraskevi

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka. Sveta Petka se smatra zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih i slavi se 27. oktobra. To je šesta slava po broju onih koji je slave u našoj zemlji.

Na ikonama Sveta Petka je predstavljena u monaškoj odeći sa krstom u ruci, jer je vodila strog pustinjski isposnički život. Njoj su posvećeni brojni srpski hramovi, a mnogi je proslavljaju kao krsnu slavu.

Ime Svete Petke, ili Paraskeve, grčkog je porekla i znači petak. Ova svetiteljka rođena je krajem 10. veku u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, a prema pisanju Srpske pravoslavne crkve Sveti Sava u Londonu, bila je srpskog porekla.

Njeni roditelji bili su imućni i čestiti hrišćani. Osim nje imali su i starijeg sina Jevtimija, koji se zamonašio po odobrenju i blagoslovu roditelja, a kasnije postao i episkop Maditski.

Petka je od najranijeg detinjstva bila veoma pobožna. Posle smrti roditelja, Petka je želela da se pokloni najvećim svetinjama, pa je otišla u Carigrad, gde je pet godina živela pri crkvi Pokrova Bogorodice u Iraklijskom predgrađu.

 

 

 

CRKVA SVETE PETKE NA ČUKARICI

Crkva Svete Petke podignuta je u Beogradu, oktobra 2004. u blizini Ade Ciganlije, u naselju Čukarička padina, na uglu Lazarevačkog druma i ulice Obalskih radnika. Temelji hrama su osvećeni 1999. godine, a gradnja je započeta avgusta 2001. godine. Kako je utvrđeno da je tlo nestabilno za gradnju jer ima podzemnih voda, kao najbolje rešenje prihvaćena je plutajuća ploča. Autor projekta je arh. prof. Branko Pešić.Crkva je projektovana u srpsko-vizantijskom stilu u koji su uneti i elementi savremene arhitekture, kako bi se uklopila u ambijent stambenog naselja. Hram je spolja urađen od belog mermera, ukrašen zlatnim bordurama i rozetama. U osnovi hrama je upisan krst, a crkva ima pet kupola – glavnu i četiri male, od kojih su dve zvonici.

Osnovna karakteristika živopisa hrama Sv. Petke je to da je ovo crkva sa najviše oslikanih Srba svetitelja. Osim toga, ovo je prvi hram u kome nalazimo oslikano žitije Sv. Petke – „Živonosni Istočnik”. Prikazan je i znatan broj svetiteljki.

U hramu je riza Svete Petke kojom su bile pokrivene mošti svetiteljke. Odežda je od pliša, vezena zlatom i svilom. Ova odežda izrađuju se u jednom manastiru u blizini Jašija gde počivaju mošti, a svetiteljki ih daruju vernici.

Pri hramu je aktivno Društvo pobožnih žena koje sa sveštenicima posećuju bolesne, mešoviti hor, a neguje se i pevničko pojanje.

Tagovi:

Pročitajte još: