Pretraga
Close this search box.

CRKVA SVETE PETKE NA ČUKARICI

Crkva Svete Petke podignuta je u Beogradu, oktobra 2004. u blizini Ade Ciganlije, u naselju Čukarička padina, na uglu Lazarevačkog druma i ulice Obalskih radnika. Temelji hrama su osvećeni 1999. godine, a gradnja je započeta avgusta 2001. godine. Kako je utvrđeno da je tlo nestabilno za gradnju jer ima podzemnih voda, kao najbolje rešenje prihvaćena je plutajuća ploča. Autor projekta je arh. prof. Branko Pešić.Crkva je projektovana u srpsko-vizantijskom stilu u koji su uneti i elementi savremene arhitekture, kako bi se uklopila u ambijent stambenog naselja. Hram je spolja urađen od belog mermera, ukrašen zlatnim bordurama i rozetama. U osnovi hrama je upisan krst, a crkva ima pet kupola – glavnu i četiri male, od kojih su dve zvonici.

Osnovna karakteristika živopisa hrama Sv. Petke je to da je ovo crkva sa najviše oslikanih Srba svetitelja. Osim toga, ovo je prvi hram u kome nalazimo oslikano žitije Sv. Petke – „Živonosni Istočnik”. Prikazan je i znatan broj svetiteljki.

U hramu je riza Svete Petke kojom su bile pokrivene mošti svetiteljke. Odežda je od pliša, vezena zlatom i svilom. Ova odežda izrađuju se u jednom manastiru u blizini Jašija gde počivaju mošti, a svetiteljki ih daruju vernici.

Pri hramu je aktivno Društvo pobožnih žena koje sa sveštenicima posećuju bolesne, mešoviti hor, a neguje se i pevničko pojanje.

Izvor:wikipedia

Tagovi:

Pročitajte još: