Pretraga
Close this search box.

Bio na korak od Zvezde, išao na Mundijal, sada stvara reprezentativce: Životna škola Čukinog trenera golmana

Fudbal je jednostavna igra! Oduvek je takva bila! Ako si pošten prema njemu, on će ti se isto tako pošteno odužiti! Možda ne odmah, ali budite uvereni da vam neće ostati dužan!

To je na „svojoj koži“ najbolje osetio Oliver Kovačević, nekadašnji čuvar mreže i sada trener golmana Čukaričkog. Za sve ono što je uradio u karijeri, može da zahvali isključivo sebi. Imao je tu čast da ga uči veliki Vladimir Beara, osvojio je Kup Srbije sa Železnikom, da bi kruna karijere bio odlazak na Svetsko prvenstvo 2006. godine sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore.

Danas je on taj koji pravi igrače za reprezentaciju, što se ogleda u primeru Đorđa Petrovića je već debitovao za Orlove i koji će stajati među stativama nacionalnog tima i za nekoliko dana protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država.

Ono što je, žargonski rečeno, „zakucano“ kada je u pitanju novija istorija Čuke jeste to da Brđani mogu da imaju problema u svim porama tima – osim sa golmanima. Petrovića su prodali u MLS, pred potencijalnim transferom je i Novak Mićović, iz omladinske škole stiže plejada talentovanih golmana, dok je iskusni Nemanja Belić samo „šlag na torti.“ Naravno, najveće zasluge za to svakako idu na račun pomenutog Kovačevića.

– Razlog tome je što sam dobio puno poverenje kluba kada je u pitanju rad sa golmanima i neko planitranje za budućnost. Uspeli smo da forsiramo golmane iz naše škole, što nam ide dobro. Nakon Đorđa Petrovića došao je i Novak Mićović kao neki projekat. Imamo planove i za dugoročniji period. Ukoliko bude neplaniranih odlazaka, postoije određena interesovanja za Mićovića, mi ćemo morati da reagujemo, ali u ovom trenutku se oslanjamo na naše snage – počeo je Kovačević razgovor za TELEGRAF:

Plan je jako jednostavan. Sledeći je Lazar Kaličanin koji je na pozajmici u Smederevu, iako je mogao da brani za omladince celu polusezonu. Omladinski reprezentativac, proglašen za najboljeg golmana treće lige, njihove grupe. Sve ide kako smo planirali. Ceo taj plan ne bio mogao da  dođe do izražaja bez podrške kluba. Vlasnika Dragana Obradovića, direktora Vladimira Matijaševića i Gorana Grkinića, i to je jedan od razloga zašto sve ide svojim tokom.

Apostrofirao je Kovačević bitnost sistema koji Čuka trenutno ima, pogotovo kada su u pitanju golmani.

– Tačno se zna plan i program. Ranije sam radio sa prvim timom, omladincima i kadetima, pa onda nisam, a sada sam se ponovo vratio u taj sistem. U tim generacijama imamo jako mlade, perspektivne i interesantne golmane i želim da imam sve pod kontrolom još više. Tu je sa nama sada momak koji ima 16 godina, Vuk Dragović. Kao što smo i ranije radili, što pre pokušavam da ih naviknem na seniorski fudbal. Da prođu, ne samo teren i treninge, nego uopšte način života u prvom timu. Kodekse ponašanja i sve ostale obaveze. Da ne gubimo vreme kada jednog dana dođu u prvi tim. Da se odmah fokusiramo na teren.

Na pitanje kako prepoznaje potencijal kod mladih čuvara mreže, Kovačević je rekao:

– Ja sam celi život u tom poslu, u toj materiji. Pratim uopšte dešavanja i trendove u Evropi, standarde koji golman mora da ispunjava. Mi smo klub koji živi od prodaje igrača, tako i kad su golmani u pitanju. Tražimo ono što se traži na tržištu kad su u pitanju golmanske performanse i detalji.

Čuka s jedne strane ima mladog Mićovića, a sa druge iskusnog Belića. Zanimljivo, tokom jesenjeg dela sezone delili su minutažu „na ravne časti.“

– Belić je jako važan šraf u celoj ovoj našoj priči. Momak koji u svakom trenutku može da odgovori najvišim zahtevima. Koliko smo zajedno ovih pet godina, ne znam da li je pet treninga propustio. Može sigurno na prste jedne ruke da se nabroji. Uzuzetan čovek, izuzetan profesionalac. On je taj koji, pored mene, pruža podršku mladim golmanima. Stvarno je zdrava priča. U smilsu da nema sujete. Postoji konkurencija i samim tim kad je priča zdrava, rezultat ne može da izostane – uz rad i profesionalizam koji je njima nametnut. Ja sa Mićoveićem radim pet godina, isto tako i sa Petrovićem. Oni vrlo dobro znaju koji su zahtevi. Pravila su jasna: Kada ih se pridržavaš, ona nemaš nikakav problem. Čim izađeš, jednostavno dolazi do problema. Mi smo klub u koji bi 90 odsto golmana želelo da dođe.

Petrović je hteo da napusti Čuku, a postao je reprezentativac“

Telegraf.rs

Tagovi:

Pročitajte još: