Pretraga
Close this search box.

AVIONSKA NESREĆA NA ČUKARICI: Pad JAT-ovog aviona

Bilo je hladno zimsko veče krajem februara 1965. godine kada je Beogradom prostrujala loša vest: JAT-ov avion Daglas DC 3 srušio se nedaleko od Ade Ciganlije, kod brodogradilišta “Tito”, na levoj obali Save.

U ovoj nesreći poginulo je svih pet članova posade: kapetan Nenad Krsnik, drugi pilot Blagoje Bogićević, mehaničar Dušan Eremija, tehnički kontrolori Slobodan Mišović i Žarko Jovanović.

Prema saopštenju koje je izdato odmah nakon nesreće, letelica je pretrpela udes neposredno posle uzletanja sa starog zemunskog aerodroma.

DC 3 je na, kako će se ubrzo ispostaviti, kratak probni let, krenuo 20. februara oko 14 časova i plan je bio da se posle kraćeg kruženja spusti na novi aerodrom “Beograd” u Surčinu. Trebalo je da to bude ruta od svega nekoliko kilometara.

Na ledini pokrivenoj snegom ležao je razmrskani trup aviona, delovi su bili razbacani na sve strane na prostoru od oko 400 kvadratnih metara. Trup je ostao bez oba krila i točkova. Letelica se pri padu nije zapalila jer je u rezervoarima nosila minimum goriva za kratak “skok” između dva beogradska aerodroma, starog Zemunskog i novog na Surčinu.

Do mesta katastrofe tog februarskog dana teško je bilo prići. Vozila su morala da se zaustave na kraju puta na oko kilometar od mesta nesreće. Zbog toga su i dve hitne pomoći stigle u Bežanijsko polje tek oko 15 sati.

Kako su novine otkrivale narednih dana, ista letelica se već bila zapalila, i to neposredno pre beogradske nesreće, na aerodromu Mostar (danas u BiH) i tom prilikom bila prilično oštećena.

Upravo zbog toga ovaj avion je bio na remontu u hangaru na starom Zemunskom aerodromu. Kada su radovi na popravci bili gotovi pet članova posade krenulo je da isproba ispravnost DC 3. To je, nažalost, bio njihov poslednji let.

Ubrzo se pojavio i podatak da je zahvaljujući srećnoj slučajnosti jedan čovek izbegao katastrofu. Naime, sa posadom je trebalo da poleti još jedan pilot koji je zakasnio, dok je mehaničar Dušan Eremija bio žrtva tragične slučajnosti. Naime, on se slučajno našao u avionu iako nije bio na spisku za probni let. Došao je da primi platu i pošto je morao da se vrati u Surčin iskoristio je mogućnost da se avionom brzo preveze do tamo.

Kaldrma.rs

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: