Pretraga
Close this search box.

Ako su vam primanja manja od prosečne zarade, evo gde možete naći povoljan stan na Čukarici

Iako su zarade veće nego prošle godine, ipak se sa prosečnom srpskom platom i dalje ne može iznajmiti prosečan stan po meni, ukusu i želji.

Ako je stan lep, onda nije na dobroj lokaciji, ako je na dobroj lokaciji, onda često nije po meri, itd… Ako imate platu od oko 85.000 dinara mesečno, što je republički prosek, i živite sami u Beogradu, onda možete bez brige priuštiti nekretninu od 300 evra mesečno, a za tolike pare možete naći u Višnjičkoj Banji, delovima Karaburme, na Vidikovcu, Rakovici ili Železniku. Ali, ako imate minimalac, izbor pada na Ostružnicu ili Žarkovo, gde možete naći garsonjeru za oko 150 do 200 evra, piše Blic.

Nakon pada od oko 20 odsto u proseku, kirije su ponovo krenule da rastu u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji. Građani sa prosečnom platom moraju izdvojiti trećinu svojih mesečnih primanja za rentu, a neretko i više od polovine, u zavisnosti od dela grada u kojem iznajmljuju nekretninu.

Minimalna zarada u Srbiji zvanično iznosi oko 42.000 dinara i to posle povećanja od 14,3 odsto, a građani koji primaju ovoliku platu, a žive sami, za kiriju bi mogli izdvojiti maksimalno do 250 evra.

S obzirom na drastičan rast kirija, ponuda za ovu kategoriju je oskudna. Strpljivom pretragom oglašivačkih stranica se ipak može pronaći nekretnina od 50 kvadrata za 200 evra u Ostružnici. Dvoiposoban stan po ovoj ceni se nalazi u kući sa posebnim ulazom, polunamešten, a parking je dostupan ispred kuće. Veliko dvorište mnogima je veliki plus kada pročitaju ovakav oglas.

Ko želi garsonjeru, može je iznajmiti, na primer, na Žarkovu za 180 evra. Takva ponuda koju smo našli na sajtu Nekretnine.rs podrazumeva stan od 20 kvadrata standardno namešten sa centralnim grejanjem. Naglašeno je da komunalije iznose 4.000 dinara.

Tagovi:

Pročitajte još: