Pretraga
Close this search box.

Ada Ciganlija trn u oku Beograđanima: Skupo gostima, skupo i vlasnicima

Beograđani na društvenim mrežama često izražavaju nezadovoljstvo zbog cena u kafićima na Adi Ciganliji koje rastu od leta do leta. Koliko košta ručak na „beogradskom moru“ i da li su cene realne

Koka-kola košta 385 dinara, limunada 440, a čaša Cedevite – doduše, sa Rosa vodom – 490 dinara. Ovo su cene u jednom od kafića na Adi Ciganliji pred početak nove letnje sezone, požalio se jedan od korisnika na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Topliji dani izmamili su Beograđane napolje, a jedna od najpopularnijih destinacija za opuštanje je svakako rečno ostrvo na Savi, inače poznatije pod imenom Ada Ciganlija. A nakon kafe, pića ili ručka na Adi – Beograđani se hvataju za džep. Ili odlaze na društvene mreže, gde su jedna od glavnih tema svakog proleća visoke cene u lokalima na „beogradskom moru“.

Kako piše na jelovniku koji je podelio drugi korisnik Iks-a, pljeskavica od 250 grama u jednom od kafića na Adi košta 1150 dinara, dok su ćevapi u porciji od 200 grama, takođe 1150 dinara. Toliko košta i dimljeni batak, kao i roštilj kobasica. Cena kupus salate od 150 grama je 400 dinara. Ako sve to prevedemo u ručak za dve osobe, za po dve porcije pljeskavice i kupus salate treba izdvojiti 3100 dinara. Kad se na to doda sok, cena ručka penje se i do 4000 dinara.

Zbog čega cene hrane i pića na Adi Ciganliji Beograđanima izazivaju glavobolju? Jedan od glavnih razloga skupljih cena na jelovnicima je visoka cena zakupa lokala na ovoj lokaciji. Ugostitelji zato, da bi se visoke rente koje plaćaju isplatile, povećavaju cene svojih proizvoda.

Kakve su bile cene prošlog leta

Cene u kafićima na „beogradskom moru“ se razlikuju od lokala do lokala i od leta do leta. Pošto još uvek nije otvorena sezona kupanja na Adi, evo koliko su iznosile cene pića pre godinu dana.

Espreso se mogao popiti za 225 dinara, a mleko ili šlag se doplaćivao 55 ili 75 dinara. Cena nes kafa iznosila je oko 335 dinara, kao i tople čokolade, dok je domaća kafa koštala oko 220 dinara.

Za čaj je bilo potrebno iznositi oko 275 dinara. Ledena kafa i plazma šejk koštali su 495 dinara.

Većina gaziranih i negaziranih napitaka prošlog leta je koštala 325 dinara. Cena limunade iznosila je 380, a ceđene pomorandže 465 dinara. Pivopije su, da se rashlade, morale da izdvoje od 335 do 475 dinara.

Najveće iznenađenje za kupače bila je „usluga korišćenja kreveta“, koju su pojedini lokali naplaćivali i do 2.000 dinara.

Tagovi:

Pročitajte još: