Pretraga
Close this search box.

„Ada Ciganlija je problematična“: Postoji li rizik od poplava na Čukarici?

Vodostaji Save i Dunava su u stagnaciji i Beograđani ne treba da imaju strah od izlivanja reka, rekao je za Tanjug v.d. direktor JVP “Beogradvode” Vladimir Batalović.

Kod Kule Nebojša, koja je najniža tačka Beograda na snazi je vanredna odbrana od poplava, a u popodnevnim časovima JVP „Beogradvode“ uputiće predlog da se ugasi vanredna odbrana jer se vodostaji snižavaju, kazao je on.

„U ovom momentu nalazimo se u okolini Kule Nebojša koja je najniža tačka odbrane Grada Beograda od poplava. Trenutni vodostaji i na Savi i na Dunavu su u stagnaciji i iznose Sava 490cm, a Dunav 527 i to je niže od vodostaja pri kojima se proglašava redovna odbrana od poplava. Međutim, pošto je u okolini Kule Nebojša najniža tačka kriterijum je malo drugačiji i mi trenutno imamo na snazi vanrednu odbranu od poplava i naše ekipe vrše ispumpavanje vode koja se u toku noći skupi u podvožnjaku koji je i najkritičniji. S obzirom na to da se ovde nalazi parking i da sugrađani moraju da komuniciraju, naše ekipe svakodnevno u više navrata dolaze i ispumpavaju vodu kako bi podvožnjak bio u funkciji“, rekao je Batalović.

Ukazao je da je Ada Ciganlija problematična nakon poplava 2006. godine.

„Izvršena je sanacija tog nasipa u većoj meri, nekih 90 procenata, a ostao je deo nasipa koji nije rekonstruisan. To je deo ka unutrašnosti samog Čukaričkog rukavca, gde se nalaze veslački klubovi, tu je niži i tanji i tu dolazi do proviranja vode iz Save u branjiv deo i tu se javljaju barice. Kada vodostaj Save počne da pada, voda će se povući“, rekao je Batalović.

Tagovi:

Pročitajte još: