Pretraga
Close this search box.

Fotografije i priče o amaterskom pozorištu Teatar na Čukarici „Susret“

Uokviru Dana evropske baštine, Kulturni centar „Čukarica“ u sredu i četvrtak, 18. i 19. septembra sa početkom u 19 časova, organizuje izložbu i tribinu „Susretom do Susreta“, sa ciljem da podseti građane na rad amaterskog pozorišta Teatar na Čukarici „Susret“, koje je postojalo i radilo na teritoriji ove opštine u drugoj polovini 20. veka.

Teatar na Čukarici „Susret“ osnovan je 1967. godine kao omladinsko pozorište. Za svojih 33 godina postojanja ovo pozorište je steklo imidž jednog od najboljih amaterskih pozorišta u bivšoj Jugoslaviji. Pod dugogodišnjom upravničkom rukom Vojislava Andrića kroz ovo pozorište su prošla velika rediteljska i glumačka imena sa našeg prostora: Slavenko Saletović, Mavid Popović, Vlada Putnik, Nikola Jevtić, Petar Zec, Milan Karadžić, Čedomir Petrović, Milan Erak, Goran Cvetković, Boba Đukić, Vesna Stanojević, Tanja Kecman i mnogi drugi.

Ovo omladinsko pozorište je gostovalo na mnogim pozorišnim scenama širom Evrope i regiona. 1970. godine na Hvaru, predstava „Proces“, po tekstu F. Kafke, u režiji Slobodana Ž. Jovanovića je proglašena za najbolju predstavu u bivšoj Jugoslaviji, a 1983. godine predstava „Slučajevi“, u režiji Nikole Jevtića proglašena je za najbolju na Bapu, Bramsu i pozorišnom festivalu u Beču. Pored ovih, vredno je pomenuti još neke njihove predstave koje su ostavile traga: „Stilske vežbe“- M. Jelić, „Štihovi“- O.Neš, „Kovčeg za dvoje“- M. Žuborski, „Teror i mizerija III Rajha“- B. Breht, „Organi“- M.Marjanović, „Mirandolina“- K. Goldoni, „Čudesni svet B.Nušića“…

Ulaz slobodan.

Tagovi:

Pročitajte još: