Pretraga
Close this search box.

„Dani evropske baštine 2024.“ na Čukarici

Manifestacija „Dani evropske baštine“, održava se u našem gradu već više od dve decenije u septembru i početkom oktobra meseca i tom prilikom otvaraju se vrata ustanova kulture škola, državnih institucija, a u parkovima, šumama i na obalama reka se organizuju raznovrsni programi, koji prateći temu manifestacije prikazujuono najbolje što imamo u gradu.

Ove godine Dani evropske baštine traju od 12. do 30.septembra, ali u program su uvršćene i manifestacije koje se dešavaju pre i posle ovih datuma sa idejom da se predstavi ono najkvalitetnije što naš grad pruža.

Kao i prethodnih godina i opština Čukarica, sa svojim programima i sadržajima učestvuje u manifestaciji „Dani evropske baštine“. Programi će se održavati u Kulturnom centru Čukarica, Galeriji ’73 i Zavičajnom muzeju Žarkovo. Uz predstavljanje dokumentarnog filma „Putevima čukaričkog nasleđa“, posetioci će u Kulturnom centru Čukarica imati priliku da prisustvuju promociji knjige „ Priče o ulicama moga kraja“, kao i podsećanju na početke rada čuvenog čukaričkog amaterskog pozorišta „Susret“.

U Galeriji ’73 biće održana kreativna radionica posvećena kulturnom nasleđu u lokalnoj zajednici, zatim Festival pesničkog nasleđa pesnika Čukarice i promocija književnog stvaralaštva Udruženja „Stari Čukaričani“, a posetioci će imati priliku da pogledaju i izložbu posvećenu „Tvrđavama, kulama i gradovima“. U organizaciji Turističke organizacije Čukarica, u Zavičajnom muzeju Žarkovo održavaće se etno radionice, a biće predstavljen i film „Matija Ban-između dve dinastije“, te upriličeno veče posvećeno Dučiću i Banovom brdu. Posetioci muzeja u Žarkovu imaće priliku da, uz stručno vođenje, upoznaju i stalne postavke ovog muzeja.

Tagovi:

Pročitajte još: