Pretraga
Close this search box.

ŽARKOVO PONOSNI KRAJ ČUKARICE!

Žarkovo je naselje Beograda. Nalazi se u opštini Čukarica. U Žarkovo spadaju Staro Žarkovo, Bele vode, Julino brdo, Filmski grad, Repište, i veći deo Makiša.

Ostaci velikog neolitskog naselja iz perioda vinčanske kulture (u stručnim krugovima lokalitet je poznat pod nazivom „Ledine – Žarkovo“) nalaze se u naselju Bele Vode, ispod žarkovačke crkve. Prvi put naziv Žarkovo se pojavljuje u XVII veku. Tada je Žarkovo bilo posebna opština, a u sastav opštine Čukarica ušlo je 1956. kada je Opština Žarkovo zvanično prestala da postoji (prethodno se tadašnji žarkovački zaseok Čukarica 1911. godine „otcepio“ iz sastava opštine Žarkovo i formirao sopstvenu opštinu). Do 1970. godine Žarkovo je predgrađe Beograda.

Postoji mit o tome kako je Žarkovo dobilo ime. Naime, nekada davno na području današnjeg Žarkova živeo je zmaj koji je činio zla po selu. Njegov vlasnik je bila baba Jula, po kojoj je ime dobilo Julino brdo. Jednog dana strašnoj aždaji se suprotstavio vitez Žarko, koji je pokorio neman i po svome spasiocu je navodno ovo mesto dobilo naziv Žarkovo. Mesto na kojem je pala glava zmaja dobilo je ime Zmajevac, gde je pao rep Repište, a gde je otekla krv Bele Vode.

Ipak ovo predanje nema istorijske temelje, a poznato je da je tadašnje selo dobilo ime po promićuru Žarku, koji se pominje u turskim poreskim defterima iz 1523. godine. Budući da poreski činovnici na Porti nisu znali ime baštine, kojom je upravljao promićur Žarko, lakše im je bilo da zapamte „Žarkovo selo“. Ime se zadržalo do danas, ali je preživelo i bajkovito predanje o vitezu Žarku i zmaju.

Tagovi:

Pročitajte još: